Sverige under andra världskriget
Den offentliga riktiljen för Sverige under kriget var att man skulle vara neutral, men samtidigt som man säger sig vara neutral så stödjer man Finland i Finskavinterkriget, man låter Tyskland transportera varor, soldater och annat genom landet, exporterar till de stridande länderna och låter flyende soldater söka skydd i landet. Neutraliteten är en evig fråg, hur netural är man egentligen när man tillåter allt detta. Kriget påverkade Sverige på många oliak sätt och man hade kärt sig en hel del från första världskriget.
Sverige och relationen till Tyskland
Genom historien så har det varit ett stort utbyte mellan Sverige och Tyskland, länderna är i stort sätt grannar och det stora utbytet mellan länderna har pågått sedan tidig medeltid.
Under medeltiden så bosatte sig Tyska köpmän i olika städer runt om Östersjön där de bilade ett handelsförbund, Hansan, med sitt centrum i staden Lübeck. Många tyska köpmän flyttade till Sverige och i stora delar av landet var tyska det andra språket en del städer var till och med tvåspråkiga. Ca 50 % av hamnstädernas befolkning var under flera år tyskar som till stor del styrde städerna genom godkännande från den svenska kungen. I och med denna stora inflyta av tyskar så påverkades de svenska traditionerna och vi fick både midsommarstången och julgranen. Men framförallt protestantismen som importerades från de tyska rikena. Även det svenska språket har påverkats av de tyska handelsmännen, genom utbytet har vi idag ord som herr, fru, stad, handel, vikt, mynt och räkna. Mellan 1800-1946 var det tyska som var det stora språket som man lärde ut i de svenska skolorna, på samma sätt som vi idag lär ut engelska.
Under 30-talet fortsätter den svenska handeln med Nazityskland, vi exporterar stora mängder järnmalm från de svenska gruvorna, nästan 10% av de järnmalm som utvanns i landet exporterades till Tyskland, vilket motsvarade ca 1 miljon ton järnmalm per år under kriget. Som i sin tur omvandlades till kanoner, stridsvagnar, vapen och annat krigsmaterial.
Det kulturella utbytet som länge funnits mellan Sverige och Tyskland fortsatte under 30-och 40-talen speciellt inom idrotten. Där svenskarna bjöd in tyska friidrottsmän att delta i Finnkampen under 1940, man hade landslagskamper i Berlin under 1942 och Dramaten i Stockholm skickade skådespelare för att sätta upp pjäsen Gustav Vasa på teatern i Berlin.
Nazism i Sverige
Men nazismen hade ett större fäste i Sverige än så, under 20-talet så sprider sig ideologin till landet och flera nazistiska partier bildas så som SNSP, Svenska Nationalsocialistiska partiet, vilka under 20-talet ansökte till regeringen och polisen om att Hitler och Göring skulle få hålla tal i Sverige 2 år innan Nazistregimen fick makten i Tyskland. Något som avslogs av Polismästaren i Stockholm. Efter Berlin olympiaden, OS i Berlin 36, ökade nazismen i Sverige genom att många blivit imponerade över Tysklands prestationer under OS, denna ökning av nazister skedde främst på västkusten och i Skåne.
Under flarn 1932, 1936 och 1940 ställde inte mindre än 3 olika nazistiska partier upp i de svenska riksdagsvalen men inget av partierna lyckas få mer än 1% av rösterna. Så även om det fanns de som var tyskvänliga och nazister i landet så fick ideologin inte samma fästa i Sverige som i Tyskland. Det gick till och med så långt att den tyska radiostationen Radio Könningsberg började sända nazist vänlig radio i Sverige under 1940, på svenska.
Början av kriget
1939 anfaller Tyskland Polen men livet i Sverige fortsätter i samma gamla hjulspår, allt fortsätter att vara som vanligt utåt men den svenska regeringen arbetar febrilt med att greppa för de svåra tider som riskerar att komma. Man har fortfarande första världskriget i minnet. Stadsministern Per Albin Hansson går ut i ett uttalande till folket där han säger att man skall vara lugn och att Sverige skall hålla sig utanför konflikten precis som under det förra kriget.
Men under 1939 befinner sig 5 polska ubåtar i Östersjön när Tyskland anfaller Polen, 5 ubåtar som efter ockupationen inte har några hamnar att ta sig tillbaka till. Två av båtarna tog sig till Storbritannien medan tre stycken tog sig till Sverige där de bad om hjälp. De tre ubåtarna lades på förvar i Mälaren under hela kriget medan besättningen fick bosätta sig i Mariefred, av de 170 besättningsmännen som kom till Sverige med ubåtarna återvände hälften med ubåtarna till Polen när kriget var slut. De andra valde att stanna kvar i landet då de skaffat sig liv här,
Även om man i Sverige leker och låssas att det är fred så börjar man bygga upp en reserv och peppa landet för en stående konflikt. Man inrättar ett departement för folkhushållning som skall se till att maten fördelas jämt i landet till hela befolkningen. Man ser till att försvaret inventerar sina lager och inrättar en ny värnplikt. Samtidigt som man bygger nya fältsjukhus som skall kunna ta hand om de soldater som riskerar att skadas i fall Sverige dras in i kriget.
1939-1940
Paniken är nära då man inser att Sverige kommer ha det svårt att se till att hela befolkningen har både mat och kläder, råvaror till industrin saknade och försvaret var både omoderna och extremt litet. Det skulle inte kunna försvara Sveriges gränser. Man hade ingen brist på jordbruk, spannmål och socker men bristen på moderna vapen, stridsvagnar och fartyg var enorm.
För att kunna hantera krisen så sammankallas den första och hittills ända samlingsregeringen i Sveriges historia under ledning av Per Albin Hansson. Sverige förklarar sig neutral och bestämmer att de inte skall stödja någon av de stridande parterna men när kriget kommer nära den svenska gränsen uppe i Finland så kallad stadsministern in 3 andra riksdagspartier till regeringen. Bondepartiet (Centern), Folkpartiet (Liberalerna) och Högerpartiet (Nya Moderaterna) som man skulle styra tillsammans med men man lämnade Kommunistiska partiet (Vänsterpartiet) utanför då man ansåg att de var opålitliga som öppet stött Sovjetunionens ockupation och krig mot Finland trotts att Sverige hade förklarat sig neutrala.
Sverige var beroende av importen av många varor under 30- och 40-talen, man hade skog och malm samt råg och vete men man behövde gas, olja och kol, folket efterfrågade också kaffe, te, kakao och tobak. Något man behövde handla med andra länder och transportera med både båt och tåg över världen. Men under kriget försvårades dessa transporter och leveranserna av dessa varor blev både opålitlig och sporadiska. Havet var en farlig plats då de stridande makterna minerat haven och ubåtar sköt ner fartyg så fort de hade chansen. Då färre fartyg än vanligt kom in i de svenska hamnarna så skapades en brist på importvaror och sånt man inte kunde producera själ. Vilket leder till att den svenska staten inför en ransonering, där man planerar ut hur mycket varje hushåll skulle få handla av olika varor varje månad allt i från tyg, kaffe, kött, bröd och socker började ransoneras. Man började dela ut kuponger till folket för att ingen skulle kunna hamstra på sig mat och för att se till att de varor som fanns fördelades jämt över befolkningen. Kupongerna fungerade precis som pengar och de som inte rökte kunde byta sina kuponger för tobak till andra kuponger.


I städerna fanns det en stor torghandeln där det gick att köpa de varor som man inte behövde ha kuponger för där kunde man sälja frukt och grönsaker som man odlat själv, kött från jakten eller olika vilda djur så som grävling och ekorre. Många födde upp grisar, höns och kaniner vilka man kunde sälja på torghandeln.
Sverige börjar 40-talet med att rusta militären och alla mellan 20-47 kallas in som värnpliktiga. Dessa grupper fick vara delaktiga i att bygga en försvarslinje i Skåne och i Kalix längst den norska gränsen. Då Sverige inte kunde importera krigsmateriel så gör man istället om industrin så att den kan producera de vapen, flyg, kanoner, stridsvagnar och fartyg som man kan tänkas behöva. En del av denna beredskaps industri finns kvar än i dag.
Under hela kriget så började man att ha regelbundna övningar runt om i landet, i både fabriker och i skolor tränade man på att utrymma lokaler, söka sig till skyddsrum och att använda sig av gasmasker. Klockan 15:00 varje dag så ljöd Hesa Fredrik som ett test för att se att det fungerade när detta ljud ljöd någon annan gång på dygnet så betydde det fara och befolkningen skulle söka skydd.
I Sverige så börjar man under kriget att begränsa både yttrande- och tryckfriheten då man var rätt för att kritiska åsikter skulle göra Tyskland arg, att all kritik mot Tyskland skulle kunna leda till att de attackerade och invaderade Sverige på samma sätt som de hade attackerat Norge och Danmark. De som var kritiska mot Tyskland eller som var öppet kommunistiska och stödde Sovjetunionen riskerade att förlora sina jobb eller att hamna i olika läger runt om i landet som linkade fängelser.
För att hålla koll på befolkningen så inrättar staten den STJ, den Allmänna säkerhetstjänsten, vilket var en special polis som avlyssnade folkets telefoner och kollade deras post. Om man var misstänk för att vara en fara för samhället så kunde den grupp hålla dig fängslad i 60 dagar utan att du hade någon rätt till advokat. Genom sitt arbeta så avslöjade STJ flera utländska spioner som arbetade i Sverige under kriget. Samtidigt som de granskade ca 50 miljoner brev och flera miljoner samtal i vecka. Man inrättar också SIS, Statens Informationsstyrelse, som skulle granska alla artiklar som trycktes i landet så att pressen inte skulle skriva något som kunde anses vara negativt mot Tyskland och på så sätt utsätt landet för hot.
Tyska transporter i Sverige
1940 invaderade Tyskland Norge och begärde av Sverige att få göra transporter av materiell och soldater genom landet något som regeringen nekade. När man senare under 1940 kom med en förfrågan om att få transportera tyska soldater som skulle på permission på de svenska järnvägarna så gav svenskarna med sig. Men man ställde krav på att det inte skulle få finnas några vapen ombord på tågen. De skulle få bestå av ca 10 vagnar, ett kök, en med post, en förrådsvagn och en där svenska soldater kunde sitta och resa genom landet. Tåget fick endast stanna vid vissa stationer längst vägen för att fylla på vatten och för att ta en paus i resan. Men ju starkare som Tyskland blev och ju mer av Europa som de erövrade desto större krav kunde de ställa på Sverige, detta gjorde att transporten längst den svenska järnvägen inte bara skedde med tyska tåg utan även med svenska och lasten var inte bara soldater utan också mat, vapen och kläder. Från årskiftet 40/41 till och med 1943 så kunde man se flera tyska tåg på den svenska järnvägen varje dag. Men när kriget vänder under 1943 så bryter Sverige avtalet med Tyskland och nekar dem rätten till transport på svensk järnväg.
Attacker mot Sverige och svenskar
De svenska fartygen ute på haven påverkades också av den ökade konflikten mellan Tyskland och Storbritannien, i september 1939 så stoppas det svenska fartyget Gertrud Bratt påväg till Bristol i England av en tysk ubåt. Besättningen får 15 minuter på sig att lämna skeppet innan ubåten skickar iväg en torped som sänker fartyget och lasten till botten.
1940 så släpper vitmålade sovjetiska plan bomber över Pajala, de sju planen släppte mängder av bomber som skadade och likviderade hus och andra byggnader i staden men ingen människa skadades. Sovjet unionen bad om ursäkt för attentatet och hävdade att planen hade navigerat fel och att de skulle ha bombat Rovanemi i Finland. En del svenska trodde dock inte på detta utan tolkade attacken som ett hot mot landet om det fortsatte att blanda sig i konflikten i Finland. Under sommaren 1940 anländer en grupp med sovjetiska militärer Pajala för att inspektera skadorna sedan betalade de en stor summa pengar som skadestånd så att man kunde bygga upp staden igen.
Under kriget så släpptes flera bomber över Sverige majoriteten var på grund av att planen hade navigerat fel eller att dåligt väder hade påverkat deras rutt. Detta skedde bland annat i Malmö 1940 där brittiska plan släppte bomber som exploderade i slottsparken, Lund drabbades 1943 när ett skadat brittiskt plan dumpade bomber över staden efter att de blivit skadat och under 1944 så flög flera sovjetiska plan som skulle bombat Åbo i Finland in över Sverige och släpper bomber över Strängnäs, Stockholm och Södertälje.
Hushållningen
Utöver det faktum att man ransonerade mycket mat i landet så lät man också kreativiteten skapa möjligheter för att dryga ut den mat som man hade.
Kaffe var en viktig del i befolkningens liv och man spenderade mycket tankekraft under det första världskriget för att se till att man kunde få sig en kopp. I många frågorn när det kom till maten så utvecklade men surrogat, råvaror som till viss del ersatte originalet som surrogat för kaffe så använde man exempelvis markros rot, cikoria rot, örnbräken, kronfiblan, mjölktistel, ekollon och bokollon men också råstad råg och korn. Kaffet som bryggdes på ekollon/bokollon kunde bryggas på flera olika vis exempelvis schweiziskt vis (ekollon blandat med rostat råg, rågbröd, cikora/morskrosröttet samt 1 del vanligt kaffe), tyskt vis (där ekoollon blandades med sockerbeta, korn och råg) och franskt vis (ekollon med cikoria eller maskros). Om man isället valde att göra kaffe på cikora som huvuda ingrediens så fanns det också olika tillagningssätt.
Även socker hade en hel del surrogat som morotssirap (Rötterna skrapas, skäres i bitar samt kokas sönder i en helt liter vatten. Massan passeras och får sedan koka, till dess att den antaget sirapsliknande konsistens.) men även andra grönsaker kunde kokas ner till sirap så som pumpa, päron, stenstöta och enbär.
Källor:
Sverige under andra världskriget. Torsten Bengtsson
Vänd åter till gamla tiders enkla levnaddsätt.