SO-Läraren

Orsakerna till andra världskriget

Publicerad 2020-08-01 12:02:00 i 1900-tal, Andra världskriget, Historia, Världskrigens tidsålder,

Orsaker till Andra världskriget

  1. Dolkstötslegenden
  2. Versaillesfreden och dess villkor
  3. Den ekonomiska krisen
  4. Den Nazistiska ideologin
  5. Hitlers aggressiva utrikespolitik
  6. Eftergifts politiken
  7. Molotov-Ribbentrop pakten
  8. Den nazistiska ideologin

Dolkstötslegenden
Kort efter att kriget tagit slut 1919 börjar det i Tyskland att sprida sig en konspirations teori eller en legend. I denna legend så menade man att Tyskland skulle ha kunnat vinna kriget  på västfronten om det inte varit för att den tyska armén hade blivit förråd av socialistiska krafter i landet. Man menade att dessa socialistiska krafter hade förrått landet och dess armé att de hade stuckit en dolk i ryggen på landet. Genom detta svek tvingades Tyskland in i en fred som straffade dem hårt.
Hitler band samman denna legend om hemlighetsmakeri och svek med sin ide om att det fanns en judisk konspiration i landet som såg till att det gick dåligt för Tyskland. Han skapade med andra ord syndabockar för med svåre ekonomiska krisen, arbetslösheten och förlusten av makt och land.
Många valde att tro på denna konspirationsteori för att fredskraven mot landet var så hårda och konsekvenserna för landet var enorma både ekonomiskt och för befolkningen. 

Versaillesfredens konsekvenser

I freden efter kriget så tvingades Tyskland till mycket som skapade en stor förlust i land, folk, industri och pengar. Efter kriget så förlorade man 

  • Man fick lämna tillbaka de få kolonier som man lyckats erövra under det sena 1800 talet
  • Armén fick inte vara aktiv så man hade bara 100 000 soldater som användes som en styrka för att ha kontroll inom landet.
  • Flygvapnet, flottan och alla vapen skulle förstöras eller ges bort till vinnarna. Landet skulle inte vara militariserat eller beväpnat. 
  • Man skulle betala ett stort krigsskadestånd till vinnarna och det tvingade dem att trycka upp nya pengar som gav en kris. 

Den ekonomiska krisen

I och med de stora betalningarna som skulle göras till vinnarna av kriget så hade man ont om pengar, när man lämnat bort en del landområden som tidigare tillhört landet så förlorade man också 15% av sina industrier.
En franska ockupationen av delar av den tyska industrin i södra Tyskland förstärkte arbetslösheten och köpkraften i landet minskade. Genom att trycka pengar hamnad man i en hyperinflation, där det kunde kosta en skottkärra med pengar för att köpa en limpa bröd. 

Hitlers utrikespolitik
Hitler ville ha många landområden och var aggressiv i sin politik, han ställde evigt nya krav på områden och lovade att inte ta mer mark. Men mycket vill ha mer och han vill ha alla de områden som Tyskland hade förlorar i fredsavtalet. Man börjar med val i Saarlandet sedan så går man in i Rehnlandet som skulle vara en buffert mellan Tyskland och Frankrike, sedan den Österrikiska Anschluss följt av Sudetenland. 

Eftergiftspolitiken
Europa sitter snällt och ser på de blir lite arga varje gång Hitler tar ny mark och tvingar honom att lova att inte ta mer men när han bryter mot sitt ord gör man inget då man är så rädd för att det ska bli ett nytt krig. Det är inte förens Polen blir hotat som man säger stopp och lovar skydd och stöd vid en invasion. 

Molotov-Ribbentrop pakten
En vecka innan anfallet mot Polen i slutet på Augusti 1939 så sluter utrikesministrarna för Tyskland och Sovjetunionen en hemlig pakt där man bestämmer att man skall dela Polen mellan sig. Och man skall inte angripa varandra. I detta avtal får Sovjet rätten att gå in och erövra både Baltikum och Finland. Tyskland såg pakten som en garanti mot Frankrike och Storbritannien och att de aldrig skulle vilja kriga mot Tyskland som hade en allians med Sovjet. Men han överskattade sin och Sovjets roll så Storbritannien och Frankrike åter igen lovade Polen stöd och hjälp vid en invasion. 

Nazistiska ideologin

Allt som skedde i Tyskland under mellankrigstiden och under andra världskriget hade utifrån Hitlers synpunkt ett klart mål, att ta tillbaka de landområden som Tyskland hade förlorat efter första världskriget, att ena alla de tysktalande folkgrupperna i Europa i ett och samma rike, sedan skulle han expandera Tyskland så att de tysktalande folken kunde få lebansraum eller livsrum, mer mark att leva på och av. Han ville skapa ett Stortyskland som skulle kunna försörja sig självt genom att komma åt naturresurser så som olja i öst, kuster mot Östersjön och Atlanten samt skog och arbetskraft som fanns i de länder som hans rike skulle sluka upp. 

Källor:
Vägen till andra världskriget av Christer Bergström
Historia 1b. Historiens landskap - kungar och karnevaler av Anna Alm och Martin Alm
Historia Maxi 7-9 av Elisabeth Ivansson och Mattias Tordai
SO-Rummet. 


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

SO-läraren

Som SO lärare och lite av en SO nörd så har jag mer material och mer kunskap än vad jag ofta känner att jag hinner förmedla till mina elever. På den här sidan så kommer jag publicera texter, förklaringar och genomgångar av olika ämnen inom historia, religion, samhällskunskap och geografi.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela