SO-Läraren

Orsaker till första världskriget

Publicerad 2020-08-01 10:05:00 i 1900-tal, Första världskriget, Historia,

 Orsakerna till kriget

Det fanns gamla krig som man ville hämnas 

Innan 1900-talet så hade man krigat runt om i Europa, gränser hade ändrats och områden hade gått från att tillhöra ett land till ett annat. Förluster av mark, makt och folk skapade missnöje och man ville ha hämnd och rättvisa. 

De gamla konflikterna levde kvar i folket och ländernas minne, vilket skapade stränga relationer mellan länderna då ingen var nöjd med resultaten av krigen och konflikterna.

 

Tyskland enas

1871 går alla små tysktalande kungariken i mitten av Europa ihop och enas till en stor stat. Det är kungadömet Preussen som låg i det som idag är västra Polen, som enar länderna genom att ha ett par starka ledare som kunde få de många små rikena att samarbeta. I och med att man går ihop till ett land bildas ett enormt nytt land mitt i Europa, ett land med mycket makt, folk, militär, fabriker, tillgångar, med bra ekonomi och en längtan efter mer. 

Det gör att alla andra länder i Europa måste ändra sitt sätt att se på Tyskland och man behöver lära sig att leva med landet som ett nytt hot. 

I och med att Tyskland enas så skapas en ny stormakt i Europa som också vill ta del av makten och marken. Som ställer krav på att få kolonier likt de andra länderna. 

 

Nationalismen

Definition: ett tankesätt som menar att det inom ett lands gränser finns en gemenskap som delar en historia, ett språk och har samma traditioner. 

Man tänkte att gemenskapen gjorde landet eller nationen unikt och bättre än andra länder. Vilket ledde till ett ”Vi och dom” tänkande i länderna, där vi är bättre än dom. 

Nationalismen växer fram i Europa och skapar nationella identiteter hos de olika länderna. I och med att man anser att det egna landet är bättre än andra så förstärks spänningarna mellan länderna i Europa. 

 

Kolonialism

Definition: att ett land äger ett annat land eller område och sedan utnyttjar det här området. Man tar områdets resurser och arbetskraft i utbyte mot ingenting, sedan förändrar man landets ekonomi och politik så att området tvingas bli en del av kolonialmakten, moderlandet. Man tar bort områdets egna identitet och självständighet. 

Att ha en koloni var att ha tillgång till råvaror och naturresurser som man kanske inte hade i sitt eget land. En större koloni med bra resurser gjorde att man blev rikare. Alla stormakter i Europa ville ha kolonier och rikedomen de gav, därför börjar de bråka om kolonierna. Alla ville ha så stora kolonier eller så många kolonier som möjligt för att kunna utnyttja områdena till sin egen fördel och för att kunna skapa makt åt sig själv. 

 

Industrialismen 

Definition: när produktionen av varade går från att ske hemma till att ske i fabriker som samlas i speciella områden. Gör att fler flyttar från landsbygden in till städerna. Skapar en möjlighet för länder med bra fabriker att producera många och ett stort antal av varorna. Man specialiserar sig på att göra vissa saker och kan på så sätt bli bättre på att producera dem. 

När alla länder utvecklar sina industrier och fabriker så kan man plötsligt skapa mer saker av exempelvis vapen och uniformer till militärer. Det ger länderna en möjlighet att sälja delar av de varor som man producerar och på så sätt bli rikare och få större inflytande och makt. Kolonierna gör det möjligt att få in mer råvaror till industrin och det leder till att man kan producera mera. 

 

Kapprustning

Hänger ihop med industrialismen, länderna i Europa som redan har stela relationer till varandra börjar använda sina industrier för att producera vapen och nya uppfinningar så som kulsprutor, bomber, minor och militärfordon. När det ena landet lyckas gör framsteg i utvecklingen av ett vapen så försöker de andra göra en ännu bättre version. Rustar upp landets försvar och fabriker och tävlar med varandra om vem som gör det bäst. Målet är att ha det mest moderna försvaret så att man har ett övertag mot de andra länderna. 

 

Allianser

När länder skapar vänskaps relationer eller grupperingar som skall skydda varandra om det blir krig. Länderna i Europa börjar känna sig hotade av varandra när alla rustar upp sina försvar, det gör att man börjar samtal med de länder som man delar fiende med. Man skapar grupperingar som skall skydda varandra om någon blir attackerad eller invaderad. Genom att skapa allianser så börjar man känna sig tryggare och säkrare, men då motståndaren också skapar allianser så växer också motståndaren och blir större. Vilket i sin tur leder till att man känner en oro igen. Allianserna som bildas under första världskriget är:

Ententen: Frankrike, Storbritannien och Ryssland (fram till 1917). Italien går med 1915och USA blir en del av alliansen 1917. 

Centralmakterna/trippelalliansen: Tyskland, Österrike-Ungern och Italien (fram till 1915). Osmanska riket går med från 1915. 

 

Socialdarwinism

Ett tankesystem om hur världen fungerar. Skapat av Herbert Spenser som inspirerats av Charles Darwins evolutionsteori. Spenser menade att normaltillståndet i världen var när det rådde konkurrens mellan individer, grupper, klasser, samhällen, stater och raser. Man tävlar om att överleva och att frodas. Han ansåg att den starkaste var den som skulle överleva medan de svagaste skulle försvinna. Han menade att krig var något bra och renande då kan genom krig slogs Mich konkurrerade mot varandra så att de starkaste skulle överleva medan de svaga nationerna skulle förlora makt. 

När man slog ihop tanken om nationalismen - vi är bättre än dom med socialdarwinismens idé om att den starkaste överlever så verkade krig inte så läskigt och farligt längre speciellt inte i en värld som hade haft fred i en hel generation, bristen på spänning påverkade folket. Och man började få en längtan efter krig i Europa. 

 

Skotten i Sarajevo

28 juni 1914, besöker tronarvingen Franz Ferdinand och hans fru Sarajevo på ett statsbesök. I staden har man ordnat med en paradgata genom staden som de ska åka längst, vid kanten av paradgatan fanns det 125 militärer utplacerade för att kunna beskydda Franz Ferdinand. 

I folkmassan längst gatan finns 10 medlemmar ur den serbiska terrorgruppen Svarta handen som kämpar för ett självständigt Serbien. De är alla utrustade med en bomb, en cyanid kapsel och en del av kniv eller pistol.  

När Franz Ferdinand och hans fru åker längst paradgatan så passerar de också medlemmarna ut Svarta handen som placerat sig längst paradgatan. De åker förbi den första medlemmen men han blir rätt och våga inte kasta sin bomb, utan han lämnar den i en soptunna och försvinner snabbt ut ur staden. Även medlem 2, 3, 4, 5 och 6 blir rädda och smiter ut ur staden för att ta sig tillbaka till Serbien. 

Men den 7e medlemmen har samlat mod och kastar sin bomb mot Franz Ferdinands bil, springer mot floden. Biter i cyanidkapseln och kastar sig i floden. Men bomben studsade endast mot bakluckan av bilen och rullar in under följebilen där den sprängs, cyanidkapseln är defekt och floden går honom bara till knäna. Polisen plockar in honom för mordförsöket och det enda han säger är ”Jag är en serbisk hjälte!”. 

Franz Ferdinand bestämmer senare på dagen att han vill besöka chauffören i bilen som sprängdes på sjukhuset. Han och hans fru sätter sig i sin bil och hans chaufför kör iväg genom staden, men yr en felaktigt sväng och kommer in på en smal bakgata där står Gavrillo Princip. Han är den 8e medlemmen i Svarta handen och han har sedan första försöket gått runt i staden i jakt efter mat och dryck. När han ser bilden köra in på gatan Känner han igen personerna i bilen. Så han tar fram sin pistol och skjuter två skott. Ett som träffas Franz Ferdinand i halsen och ett som dödar hans fru. 

I och med det så gör Gavrillo Princip en princip sak av frågan och Österrike-Ungern står utan tronarvinge. Under de kommande veckorna ställer Österrike-Ungern krav på Serbien om insyn i deras styre av landet och flera av kraven går ut på att Serbien skall ge upp en del av sin självständighet som nation och ge makt åt Österrike-Ungern. Men efter en månad så har Serbien bara gått med på vissa av kraven och Österrike-Ungern får nog. 

 

Källor:
Källor:
SO-rummet
SOS Historia 7-9
Historia 1b
A history of world societies
Anteckningar från Föreläsningar på Södertörns Högskola för studenter i Historia 

 


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

SO-läraren

Som SO lärare och lite av en SO nörd så har jag mer material och mer kunskap än vad jag ofta känner att jag hinner förmedla till mina elever. På den här sidan så kommer jag publicera texter, förklaringar och genomgångar av olika ämnen inom historia, religion, samhällskunskap och geografi.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela