SO-Läraren

Islams riktningar, shia och sunni

Publicerad 2020-06-30 10:52:00 i Islam, Religion,

Nästan alla religiioner har flera olika rikningar och grenar där man ändå är så lika att man kallas för en religion men man tolkar olika delar av den heliga skriften olika vilket skapar skillnader och grupperinger inom religionen. 

I Islam så finns det två större grenar eller grupper som markant skiljer sig från varandra Shia och Sunni. Men man kan inte talar om två hetrogena grupper utan inom både shia och sunni finns det mindre grupperingar med både mer liberala och mer ortodoxa åsikter och värderingar. 

Grunderna inom shia och sunni är dock desamma, de delar synen på de fem pelarna, synen på Muhammeds relation till Allah. En av de större skillnaderna mellan shia och sunni är lojaliteten som shia muslimer har till Muhammeds familj, inom shia islam så vördar man hela Muhammeds familj vilka man kallar husets folk. Man firar viktiga saker som de ska ha gjort, deras dödsdagar och har bilder av dem på sina väggar. Man skulle kunna jämföra det med synen på helgonen eller jungfru Maria inom katolicismen. Även om båda riktningarna inom islam följer Koranen och haditherna så finns det inom shia fler hadither så kallade shia-haditer, vilket gör att man inte bara läser om hur Muhammed levde sitt liv och hans åsikter i olika frågor utan man läder också haditer om olika Imamers liv och deras handlingar. Medan sunni har fokus på Muhammed och hans liv så har shia haft imamer eller ledare som kommit efter honom som har en stor inverkan på religionens utformning. 

Inom de båda grenarna så har man imamer men medan de inom sunni islam anses vara böneledare i moskén så har de fått en mer betydande roll inom shia islam där de tolkar Muhammes uppenbarelser i Koranen. Man menar att det vanliga folket, de vanligt troende inom shia islam, inte kan tolka dessa texter och därför skapades denna grupp av lärda som tolkar det som står och förmedlar det åt folket. Vilket sig skapar fler mindre grupper inom shia islam både samtida och historiska. 

Men den stora skillnaden mellan Shia och sunni finns i synen på vem som skulle efterträda Muhammed efter hans död, detta grundar sin i tolkningen av vad som hände vid Ghadir al-Khum där Muhammed skall ha talat in för en församling och kallas Ali hans dotters man för marwla. Vilket är något som man inom shia tolkar som att Muhammed fått höra från Allah att det är Ali som skall leda religionen efter hans död, medan sunni muslimer tolkar ordet marwla  som vän eller andlig ledare. I och med det så menar man att Allah och Muhammed såg Ali som en vän till gud inte som att han hade ett speciellt band till Gud och Muhammeds uppenbarelser.

Man kan också se att det finns skillnader mellan de två grenarna i hur man ser på kvinnor. Dessa skillnader tror man har uppkommit genom imamernas tolkningar av de heliga skrifterna. I sunni islam är det lättare för kvinnor att få till en skilsmässa än vad det är inom Shia där det krävs två manliga vittnen. Medan arvsrätten är mer gynnas för kvinnor inom shia än vad det är inom sunni. Inom sunni islam så har sonen rätt att ärva hela egendomen när faderns dör, men om det inte finns någon son så ärver dottern, eller döttrarna endast 50% av egendomen. Inom Shia har döttrar rätt till hela egendomen om det inte finns någon son. 

Om man förenklar det så kan man säga att den lättaste och tydligaste skillnaden mellan shia och sunni är synen på vem som ska leda religionen efter Muhammeds död. Vill man ha en mer nyanserad bild av religionen så behöver man gå lite mer in på djupet och då finns det flera skillnader men många av dem grundas i synen på vem som ska leda religionen efter Muhammeds död och vilken relation dessa ledande har till Allah. 

 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

SO-läraren

Som SO lärare och lite av en SO nörd så har jag mer material och mer kunskap än vad jag ofta känner att jag hinner förmedla till mina elever. På den här sidan så kommer jag publicera texter, förklaringar och genomgångar av olika ämnen inom historia, religion, samhällskunskap och geografi.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela